Skuld hos Kronofogden

Att ha en skuld hos Kronofogden eller en betalningsanmärkning kan kännas både stressande och hopplöst. Många tror att det är omöjligt att få lån i en sådan situation – men så är det inte alltid. Det finns alternativ att överväga, men det gäller att vara extra försiktig så att du inte hamnar i en ännu sämre ekonomisk sits.

På den här sidan får du veta vad en skuld hos Kronofogden innebär, vilka möjligheter som finns om du ändå vill ansöka om lån, och hur du steg för steg kan ta dig ur situationen.

Hur mycket vill du låna?
Snabbval
Läser in...

    Har du en skuld hos Kronofogden?

    Med skuld hos Kronofogden blir det ekonomiska livet ganska besvärligt. Skuldnoteringen är ett bevis för att personen den gäller av olika anledningar har misskött sina ekonomiska åtaganden, och detta får varningsklockorna att ringa hos bland annat kreditgivare, telekomföretag och hyresvärdar.

    Skulden hos Kronofogden gör det med andra ord svårt att få låna pengar och det kan även bli svårt att få tag på en hyresrätt.

    Samla dina lån – en möjlig väg ut ur skuldfällan

    Om du har flera mindre krediter eller skulder kan det vara en idé att samla dina lån. Det innebär att du slår ihop flera lån till ett enda – ofta med lägre ränta och en enda avbetalning per månad.

    Fördelarna:

    • Bättre överblick över din ekonomi
    • Lägre månadskostnad
    • Mindre risk för nya anmärkningar

    Ett samlingslån kan vara särskilt aktuellt om du fortfarande har återbetalningsförmåga och vill undvika att situationen förvärras.

    I samband med att en skuld går hela vägen till Kronofogden ger skulden också en betalningsanmärkning i kreditupplysningsföretagens register. Den ligger sedan kvar i dessa register under tre års tid, även om skulden hos Kronofogden betalas.

    Att ha en registrerad anmärkning är alltså inte något som drabbar dig bara i dag, utan det påverkar din framtid och kan sätta käppar i hjulet för flera planerade, större och avgörande köp så som till exempel en bostad eller en bil.

    skuld hos kronofogden

    Låna pengar trots skuld hos Kronofogden

    När det gäller att låna pengar med en skuld hos Kronofogden så är det inte helt lätt, och det går inte att på förhand säga exakt vad som gäller för att få låna. Det finns möjligheter att låna pengar trots tidigare betalningssvårigheter, men om man fortfarande har ett skuldsaldo hos Kronofogden så försvårar det läget. Att ha ett skuldsaldo hos Kronofogden gör det svårt att få lån hos storbankerna – ingen av dem erbjuder lån i sådana fall. Men det finns andra långivare som kan hjälpa dig, även om du har betalningsanmärkningar och låg kreditvärdighet.

    Två vanliga alternativ är:

    • Snabblån, även kallade sms-lån, som kan vara tillgängliga trots skulder.
    • Omstartslån, vilket är lån som är särskilt utformade för att lösa tidigare skulder och samla dem i ett enda lån.

    Ett exempel är Nstart, tidigare Nystart Finans, där du kan ansöka om lån trots skuld hos Kronofogden. Även om du har betalningsanmärkningar och låg kreditvärdighet kan du få hjälp att lösa befintliga krediter och skulder. Ett annat alternativ är Ferratum, som också är anpassat för dig som vill få en ekonomisk nystart.

    Sms-lån vid lågt kreditbetyg

    Långivarens risk vid utlåning är i hög grad kopplad till lånebeloppets storlek. Ju lägre belopp, desto mindre risk. För ett sms-lån är lånebeloppet mycket lägre än för ett privatlån och det innebär att långivaren kan vara lite mer generös med de krav som ställs på dig som låntagare.

    Klicka här för att jämföra sms-lån →

    För att låna exempelvis 10 000 kr med skuld hos Kronofogden så bör du kontakta den snabblångivare du önskar använda dig av, för att få veta vilka krav de ställer. Ifall du vill ta sms-lån utan UC för att skydda din kreditvärdighet, det vill säga utan att en kreditupplysning görs hos Upplysningscentralen, så kan det vara möjligt hos en del långivare.

    Det finns i dag ett antal långivare som ger sms-lån med betalningsanmärkning men om man har obetalda skulder hos Kronofogden så bör man i första hand vara noga med att inte dra på sig ytterligare skulder.

    Omstartslån kan vara ett alternativ

    Ett annat alternativ kan vara så kallade omstartslån. Idén med ett omstartslån, eller nystartslån som det också kallas, är just att att du som låntagare ska få en chans att börja på nytt.

    Vid ett omstartslån betalar långivaren av dina nuvarande skulder och du får istället ett nytt mer förmånligt lån att betala av. Observera att tanken med den här typen av lån är just att betala av dina nuvarande skulder för att ge dig en lägre ränta så att du snabbare kan ta dig ur skuldfällan. Du bör aldrig dra på dig fler lån och skulder när du redan har en skuld hos Kronofogden.

    Viktigt!
    Om du har en skuld hos Kronofogden så kommer det bli svårt att få låna pengar. Det är heller inte sunt att du drar på dig fler skulder i ett sådant läge. Om du är i akut behov av pengar så rekommenderar vi att du kontaktar Kronofogden för att diskutera kring din skuldsanering samt att du även kan kontakta en skuldrådgivare hos din kommun.

    Privatlån trots betalningsanmärkningar – finns det chans?

    Om du har en eller flera betalningsanmärkningar, men inte längre har aktiv skuld hos Kronofogden, kan vissa långivare erbjuda privatlån.

    Räntan är ofta högre och kraven strikta, men det kan vara en lösning för att exempelvis lösa gamla skulder – om du har en stabil återbetalningsplan.

    → Läs också: Nya regler för lån 2025 – så påverkar det dig med skulder

    Jämför alltid dina låneerbjudanden

    Som vanligt när det kommer till att ta lån så bör du vara noga med att jämföra dina erbjudanden. När du som låntagare har en väldigt låg kreditvärdighet finns alltid risken att lånen som erbjuds kommer med en väldigt hög ränta och övriga avgifter.

    En låg kreditvärdighet kan du ha till exempel på grund av många skulder, många kreditupplysningar hos UC, en låg inkomst, eller många betalningsanmärkningar hos de olika kreditupplysningsbolagen.

    Det kan skilja så mycket som 27 procentenheter mellan den bästa möjliga räntan och den ränta som gäller vid lån för en person med mycket låg kreditvärdighet. Ta därför gärna hjälp av en låneförmedlare när du vill vara säker på att hitta lånet med bäst villkor.

    Bra att veta!
    Konsumentkreditlagen som utfärdades 2010 avser att skydda konsumenten genom att skapa bättre förutsättningar för rimliga villkor på marknaden för snabblån och liknande krediter. Till exempel finns det ett kostnadstak för hur mycket du som låntagare ska behöva betala i ränta och andra kostnader för ditt lån.
    skuld hos kronofogden

    Tänk på det här innan du ansöker om ett lån

    Om du har ett skuldkonto hos Kronofogden och/eller har en eller flera anmärkningar bör du som sagt iaktta försiktighet när det gäller ytterligare lån.

    Vi känner inte till din nuvarande ekonomiska situation, men om du har en skuld som har gått hela vägen till Kronofogden är det en indikation på att du bör försöka undvika att ta nya lån. Det är upp till varje bank och kreditbolag att göra en bedömning kring din ansökan och din nuvarande ekonomiska situation.

    Alternativ till lån

    Det finns ett alternativ till lån om man redan har skulder och det är att pantsätta dyrare ägodelar. Det finns i dag panthandlare i de flesta större och medelstora städer i landet och alla har samma affärsidé, nämligen att ge dig kontanter i handen mot att du sedan löpande gör inbetalningar för att behålla dina pantsatta föremål i din ägo.

    Skuldsanering

    Om du inte kan betala dina skulder till varken den ursprungliga borgenären eller inkasso så kommer Kronofogden att ta över ärendet. Kronofogden har andra behörigheter och befogenheter än vad både borgenären och inkasso har. Detta gör att Kronofogden kan använda sig av andra medel för att driva in din skuld.

    Är du oförmögen att betala din skuld till Kronofogden kan det bli aktuellt med så kallad skuldsanering. Skuldsanering kan låta som något positivt, vilket visserligen själva syftet är, men tillvägagångssättet är allt annat än en dans på rosor för den skuldsatte gäldenären.

    Skuldsaneringen går ut på att Kronofogden förhandlar ner den aktuella skulden med de berörda borgenärerna och sätter sedan upp en avbetalningsplan som ska gälla över fem år. Under dessa fem år ska sedan den skuldsatte leva på existensminimum, vilket år 2023 är 5 717 kr per månad för en ensamstående vuxen. Syftet är att ge så mycket som möjligt av sina tillgångar och sin inkomst till skuldregleringen.

    Vanliga frågor om lån med skuld hos Kronofogden

    Ja, det är svårt men möjligt i vissa fall. De flesta banker säger nej om du har ett aktivt skuldsaldo, men det finns några långivare som kan erbjuda lån trots detta. Exempelvis erbjuder Nstart omstartslån där tidigare skulder löses med ett nytt lån, och Ferratum kan i vissa fall erbjuda snabblån till personer med betalningsanmärkningar – dock oftast inte med aktiv skuld hos Kronofogden.
    Ett omstartslån är ett större lån som används för att betala av befintliga skulder, inklusive hos Kronofogden. Långivaren löser dina gamla skulder och du får en ny betalningsplan med ett lån – oftast med bättre villkor. Omstartslån kräver ofta fast inkomst, borgenär eller annan säkerhet.
    Det kan vara möjligt, särskilt om du inte längre har ett aktivt skuldsaldo. Med ett samlingslån kan du slå ihop flera mindre lån och krediter till ett enda – vilket kan minska din totala månadskostnad och förbättra din överblick.
    Ja, vissa långivare erbjuder privatlån trots en eller flera betalningsanmärkningar. Du får räkna med högre ränta och striktare krav – men det kan fungera om du har fast inkomst och en plan för att lösa tidigare skulder.
    Om du inte betalar kan Kronofogden genomföra utmätning av lön eller egendom. I vissa fall kan du ansöka om skuldsanering, vilket innebär att du lever på existensminimum under fem år medan dina skulder betalas av enligt en fast plan.
    Ja. Om du redan har skuld hos Kronofogden kan nya lån förvärra situationen. En kommunal skuldrådgivare kan hjälpa dig att få kontroll, skapa en avbetalningsplan eller vägleda dig mot skuldsanering.

    Sammanfattning

    Att ha ett skuldkonto hos Kronofogden gör det mycket svårt att bli beviljad lån. De flesta traditionella banker avslår direkt, men det finns alternativa långivare som i vissa fall erbjuder privatlån, omstartslån eller sms-lån, även för dig med betalningsanmärkningar eller tidigare skuldsaldo.

    Tänk dock på att villkoren för dessa lån ofta är betydligt sämre än för lån utan anmärkningar – med högre räntor och kortare återbetalningstider.

    Om du har ett aktivt skuldsaldo hos Kronofogden bör du i första hand undvika att ta nya lån. Kontakta istället en skuldrådgivare i din kommun för att få hjälp med budget och avbetalningsplaner. I vissa fall kan du även ha rätt att ansöka om skuldsanering via Kronofogden – en lösning som kan leda till att du blir skuld­fri över tid.

    Vill du förstå mer om hur skulder fungerar hos Kronofogden, vilka konsekvenser det får och vad du kan göra? Läs mer på Kronofogdens officiella webbplats →

    Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

    *” anger obligatoriska fält

    Detta fält är dolt när formuläret visas
    Detta fält är dolt när formuläret visas
    Detta fält är dolt när formuläret visas
    Detta fält är dolt när formuläret visas
    Detta fält är dolt när formuläret visas
    Detta fält är dolt när formuläret visas
    Detta fält är dolt när formuläret visas
    Detta fält är dolt när formuläret visas
    Detta fält är dolt när formuläret visas
    Detta fält är dolt när formuläret visas